Skip to main content

Jabatan Radiologi PPSP

Perkhidmatan CT Scan

Pengenalan Unit

Jabatan Radiologi Hospital Universiti Sains Malaysia menyediakan perkhidmatan CT Scan terkini yang efektif untuk menyediakan penyelesaian diagnostik yang tepat dan menyeluruh. Dengan tumpuan kepada penjagaan pesakit dan teknologi terkini, kami komited untuk memberikan gambar yang mempunyai nilai diagnostik yang terbaik dan akan menghasilkan laporan CT Scan yang tepat.
 
CT Scan kami mempunyai:
  • Teknologi Terkini : Jabatan kami dilengkapi dengan peralatan CT scan terkini, memastikan kualiti imej yang terbaik, masa pendedahan yang rendah,dan sekaligus dapat mengurangkan ketidakselesaan pesakit.
  • Pasukan Unit CT Scan: Pasukan kami terdiri daripada Radiologist, Juru X Ray, Jururawat, dan Pembantu Perawat Kesihatan yang berkelayakan tinggi dan berpengalaman, bekerjasama untuk memberikan perkhidmatan yang cekap dan efisien.
  • Penyelesaian Diagnostik Menyeluruh: Kami menyediakan pelbagai pelbagai pemeriksaan imbasan CT yang sesuai untuk memenuhi keperluan anda dan penyakit anda.
  • Pemprosesan Pantas: Kami mengakui kepentingan keputusan yang tepat dan cepat bagi membuat keputusan perubatan yang berkesan. Proses kami yang efisien membolehkan kami menyampaikan laporan dengan cepat tanpa kompromi.
Perkhidmatan Kami
  • CT scan beresolusi tinggi untuk pelbagai bahagian dan anggota badan, seperti bahagian dada, abdomen, pelvis, kepala, dan lain-lain.
  • CT scan jantung terkini untuk penilaian tepat keadaan kardiovaskular.
  • CT angiografi untuk menilai salur darah bagi blok(saluran darah sempit ) atau kecacatan pada salur darah.
  • Biopsi yang berpandukan CT Scan untuk pengambilan tisu yang lebih tepat.
  • CT scan kanak-kanak yang direka khas untuk mengurangkan pendedahan radiasi pada pesakit muda.
Persiapan pesakit untuk pemeriksaan CT scan
 
Persediaan dan persiapan pesakit mungkin berbeza bergantung kepada jenis CT scan yang dijalankan dan bahagian badan yang akan diimbas. Namun, berikut adalah beberapa panduan am yang biasanya diikuti untuk kebanyakan pemeriksaan CT scan:
1. Beritahu petugas bilik CT Scan:
Beritahu petugas bilik CT Scan jika anda mempunyai sejarah perubatan, alergi, atau reaksi buruk sebelum ini terhadap agen kontras (jika pemeriksaan CT yang memerlukan pengunnan agen kontras). Maklumat sejarah perubatan yang lengkap adalah penting bagi memastikan keselamatan anda semasa prosedur ini.
 
2. Puasa (jika Diperlukan):
Dalam beberapa kes, pesakit mungkin perlu berpuasa selama beberapa jam sebelum CT Scan, terutamanya jika kawasan perut atau pelvis akan diperiksa. Puasa sangat penting untuk memastikan imej yang jelas bagi kawasan tersebut tanpa sebarang gangguan daripada makanan atau minuman dalam sistem pencernaan. Penyedia penjagaan kesihatan anda akan memberitahu jika puasa diperlukan atau anda boleh menelefon kaunter temujanji x ray untuk bertanya di talian 09 767 3471.
 
3. Ubat dan Makanan Tambahan:
Beritahu petugas bilik CT Scan jika anda ada mengambil sebarang ubat, makanan tambahan herba, atau vitamin. Kami akan memberitahu sama ada anda boleh terus mengambilnya sebelum CT Scan atau jika perlu berhenti mengambil sebelum atau semasa pemeriksaan CT Scan.
 
4. Bahan Kontras (jika Berkenaan):
Bagi beberapa jenis CT scan, bahan kontras mungkin digunakan untuk meningkatkan keterlihatan tisu atau salur darah. Jika CT scan dengan penambahbaikan kontras diperlukan, anda mungkin akan ditanya tentang sejarah alergi, terutamanya terhadap iodin, kerana bahan kontras mengandungi iodin. Selain itu, penyedia penjagaan kesihatan anda mungkin akan bertanya tentang fungsi buah pinggang untuk memastikan penggunaan bahan kontras adalah selamat.
 
5. Pakai Pakaian Selesa:
Pakailah pakaian longgar dan selesa tanpa sebarang objek logam (contohnya, zip, butang, barang kemas) untuk CT scan. Objek logam boleh menyebabkan artifak pada imej dan mungkin mengganggu ketepatan imbasan.
 
6. Buang Objek Logam:
Sebelum CT Scan, anda akan diminta untuk melepaskan apa-apa objek logam, termasuk barang kemas, cermin mata, peniti rambut, alat bantu dengar, gigi palsu, dan sebagainya. Logam boleh menyebabkan artefak pada imej dan mungkin mengganggu ketepatan imbasan.
 
7. Kehamilan dan Menyusui:
Jika anda hamil atau disyaki hamil, sila beritahu petugas bilik CT Scan sebelum pemeriksaan CT scan, kerana pendedahan kepada sinar radiasi mungkin membahayakan janin yang sedang berkembang. Jika anda menyusui, bincangkan dengan petugas bilik CT Scan sama ada anda harus berhenti menyusui buat sementara waktu selepas menerima bahan kontras, kerana sesetengah bahan pewarna boleh meresap ke dalam susu ibu.
 
8. Ikuti Arahan:
Perhatikan dengan baik arahan-arahan khusus yang diberikan oleh Doktor, Juru X Ray , dan Jururawat . Mereka akan membimbing anda melalui proses tersebut dan menjawab sebarang pertanyaan yang anda miliki.
Ingat, persiapan pesakit mungkin berbeza berdasarkan keadaan kesihatan individu dan keperluan khusus pemeriksaan CT scan. Sentiasa patuhi arahan yang diberikan oleh penyedia penjagaan kesihatan anda untuk memastikan pemeriksaan CT scan berjalan dengan selamat dan berjaya.
 
Muat Turun Persediaan Pesakit CT:- 
 
 
 
Jabatan kami mempunyai tiga unit mesin CT Scan iaitu :-
 
 CT Scan Siemens Somaton Definition AS +
CT Scan Siemens digunakan untuk pesakit temujanji harian dan ia berada bersebelahan bilik pemeriksaan x-ray biasa ROSe di Jabatan Radiologi. Perkhidmatan CT Siemens berjalan dari pukul 8.00 pagi – 5.00 petang. Talian untuk bilik pemeriksaan ini ialah 09 767 3467.

 

CT Scan Toshiba Aquilion Prime
CT Scan Toshiba digunakan untuk pesakit daripada kecemasan dan perlu dilakukan dengan segera samaada dari Jabatan Kecemasan ataupun dari wad- wad Hospital USM. CT Scan Toshiba berada di zon kuning bangunan kecemasan. Perkhidmatan CT Toshiba adalah beroperasi 24 Jam. Talian untuk bilik pemeriksaan ini ialah 09 767 3479.
 

CT Scan Philips Incisive
CT Scan Philips Incisive digunakan untuk pesakit berbayar dari Kota Bharu Medical Center (KBMC) dan Perkhidmatan USAINS Hospital USM. CT Scan Philips berada di Jabatan Radiologi iaitu berhadapan dengan bilik pemeriksaan angiografi. Perkhidmatan CT Scan Philips berjalan dari pukul 8.00 pagi – 5.00 petang. Talian untuk bilik pemeriksaan ini ialah 09 767 3481.
 
 

 Kredit : Mohammad Hisyam Zukefli